7 tipů na aktivity v lockdownu

AKTUALIZACE 16. 3
Tady by byl za normálních okolností perex, který by vás měl nalákat na přečtení článku. Ale vy se stejně nudíte a nevíte, jak zabít čas namísto čtení katastrofických zvěstí pořád dokola, takže na to stejně kliknete. Na co se snažit? Nic nemá smysl.



1. Sázejte!

Tím vás nenabádám k hazardu, i když bych moc chtěla, ale jako pesimista očekávám devalvaci měny. Ale víte kde bude v době apokalypsy úplně mrtvo? V zahradnických potřebách. Kupte substrát, nasbírejte všechny nádoby co můžete a zasejte semeno. Nemusí to být nic sofistikovaného. Najdete doma zbytky dýňového semínka nebo ohryzky z jablka. Hlavně ať to roste. Můj tip: před pár lety jsem koupila hokkaido a semínka posbírala, že je sníme. Jenomže nám z nich bylo hrozně špatně, tak jsme je schovali. Před pár dny jsem je zasela spolu s rajčaty a aksamitníky a zatím je z toho největší kraken v celém fóliovníku.

Protože do zahrady si musíte některé věci předpěstovat a pokud zahradu nemáte, můžete pod rouškou noci vytunit kus parku za barákem. Rostlinek není nikdy dost. A doba je zlá.


Mám pro vás pár tipů na Facebooku. Skupina VODA, kde jsem před chvílí našla inspirativní příspěvek (viz vlevo).

Permakultura a soběstačnost.

Ekozahrádkáři

Zahrádka a zahradničení



Pinterest taky není tak úplně na hovno. Mrkněte na odkaz ZDE, najdete tam moji nástěnku "Sázejte!", kam můžete přidat další zajímavé piny na vytunění přírodních podmínek na zahrádce nebo na balkoně.

2. Čtěte!

Kromě knížek, které jste si nakoupili v antikvariátu, abyste měli doma štýlovou plnou knihovničku, si můžete stáhnout i něco z netu.
Knihy zdarma v nakladatelství Kosmas
eKnihovna
Free čtení na Google Play
Databook.cz

16. 3 Městská knihovna v Praze uzavřela pobočky a odkázala čtenáře na tisíce e-knih ve vlastních seznamech. Seznam zde, vyhledávání tady.

A i některé online magazíny se toho chytily. Třeba Reportér dává teď premium účet za kačku. Podobných podmínek se dá docílit za jistých okolností i na iDnes.

Erik Tabery na Twitteru nabízí zaslání své knihy do mailu zdarma.
EDIT: Erik vložil knihu na Twitter.



3. Duchujte!

Velká část kostelů, zejména komerčních církví, jako jsou třeba římští katolíci, mohou kapacitu překročit. Co s tím? Zkus kázání online. Nebudeš to mít s Božím tělem, ale poslední, co chceš v téhle době, je to, aby tě cizí chlap krmil z ruky.
Kázání online nabízí třeba církev CityHouse Brno, která je velice progresivní, zabývá se aktuálními problémy, ale i těmi úplně normálně lidskými, jež řešíme všichni. Jejich kázání najdete na většině podcastových služeb, včetně Apple podcasts nebo Spotify.

Zkuste ještě nějakou tu meditaci online. Ono vás nezabije na chvilku vypnout Netflix.


4. Netflixujte!

První týden je to zadarmo a koneckonců... proč ne. Pokud si ho objednáte, máte ho zadarmo první měsíc. Tak vo co jde? Stejně nemáte nic lepšího na práci, než dát Stranger Things podruhý od začátku.

Doporučuju vám ale pár projektů, kde se dá koukat na náročnější věci za funny money.
Osobně jako famák doporučuju Dafilms.cz, kde najdete za mírný příplatek nad rámec i aktuální české novinky. Nicméně tam leží nějaký ten starý Forman, Klusák a Kříženecký. Při troše hledání můžete najít i jiné trháky posledních let, na které si už nepamatujete, že jste je chtěli vidět. Tentokrát se tam také přesunul festival Jeden svět.
FAMÁCI! Vy to máte na půl roku zadarmo. Mrkněte na starší maily, nabídky dostáváme poměrně často.

Za pár korun můžete získat i vstup do VOD Edison Filmhub, ale to už se bavíme o hodně intelektuálních záležitostech. Nic pro nás blbý. Dobrý archiv nabízí společnost Aero.
Národní filmový archiv vybavil svůj YouTube kanál.

5. Učte se!

Nedávno jsem se rozhodla vrátit se k matematice, kterou jsem na základce a střední nechápala. Proto jsem se registrovala na webu Khanovy akademie. Některým z vás zde mohu vřele doporučit český jazyk pro základní školy. 
Pokud jsi moc velký skillař a chceš se učit něco sofistikovanýho, jako je úvod do teorie umění nebo psychologie obchodu, zkus Courseru, kde je ale všechno v angličtině. Nicméně i s přepisy, úkoly, testy a když zacvakáš pár šušňů, můžeš mít regulérní diplom. Osobně jsem pár večerů trávila učením se programovacího jazyka Python (v češtině) a esperanto mi taky připadalo jako zajímavý jazyk.

6. Sportujte!

Protože nejvíc bacila překvapíš tím, že se zvedneš a začneš něco dělat. Doporučuju začít opatrně, ať se tělo nelekne. Zkus nějaké free lekce jógy nebo posilování či strečinku. Co si budeme,  potřebujete to všichni. Někteří víc.

7. Žerte!

Všichni teď máme plné spíže kolínek a toaleťáků, tak bychom mohli trošku využít toho, že je ještě dostupná čerstvá zelenina a ovoce. A naše zásoby můžou tvořit někdy tak obskurní kombinace, které by vás nenapadly ani omylem. Proto jsem včera zkusila třeba cizrnu s lilkem od Kuchařky ze Svatojánu. Normálně to není tak hnusný, jak to zní.

Hlavně si dávej bacha na to, co vyhazuješ. Něco z toho může jít ještě využít. Navrhuju prohrábnout odpadky a podívat se, jestli na Zachraň jídlo není nějaký nápad.

A jestli si myslíš, že jsi něco víc, navrhuju Apetit Online. Nejlepší recepty na světě.

Jaké nesmysly praktikujete vy, co musíte zůstat doma a nemáte co na práci? Napište do komentářů.

Pokud vás tento článek ba, prosím, abyste mě sledovali na mém Facebooku, nebo sledovali zpravodaj. Brzy pojedu na nové doméně.

Komentáře