12 tipů, jak neplýtvat potravinami od tvůrců projektu "Just Eat It!"


Před několika lety projektem "Just Eat It!" upozornila skupinka lidí na enormní plýtvání potravinami, ke kterému dochází z velké části již v obchodech. Dvě třetiny potravin, které si doneseme domů, však končí v koši. Jak tomu zabránit? Inspirujte se u profíků.





1. INVENTARIZACE

Před každým nákupem si projděte všechny potraviny, které máte doma a na základě výsledků tohoto "průzkumu" si naplánujte, co budete následující dny vařit. Napište si seznam věcí, jež budete dále potřebovat.

2. DRŽTE SE NÁKUPNÍHO SEZNAMU

Jinak si akorát nakoupíte drahý bordel v konečném důsledku nespotřebovatelný. Volně přeloženo.


3. KUPUJTE NEHEZKOU ZELENINU

Není tím myšlena zelenina plesnivá a hnilá, jaká je u nás běžně k dostání. Někdy se dá ale sehnat zelenina nevyhovující prodejním standardů řetězce. Takové zelenině nic není, jen vypadá "jinak" (je jinak barevná, tvarovaná...). U nás se dá taková zelenina sehnat například v Tescu pod logem "Imperfect". Stále více prodejců takovou zeleninu zařazuje do běžného prodeje. Řekněte vašemu prodejci, že o takovou zeleninu stojíte.

4. FIFO (first in, first out)

Tento postup praktikují řetězce samotné. FIFO spočívá v tom, že se starší kousky zboží řadí před nové. Pokud zavedete FIFO pro svou lednici, je míň pravděpodobné, že najdete v lednici nivu, i když jste doteď kupovali jedině eidam.


5. "ASAP" box

Vyhraďte si v lednici sekci okamžité spotřeby. Zde můžete odkládat otevřené produkty, které je nutné rychle sníst, rozkrájené kousky ovoce a zeleniny, procházející potraviny atp. Může jít o boxík, košík, krabičku nebo prostě jednu polici.


6. UDRŽUJTE SPRÁVNOU TEPLOTU

Optimální teplota vám pomůže zachovat jídlo stále čerstvé. Simply. A tou je rozmezí 1 až 5 stupňů Celsia.  Používejte vzduchotěsné krabičky k uložení potravin.

7. KONZERVACE NA HORŠÍ ČASY

Když je to možné: mažte, zavařujte, sušte... U nás doma je třeba mrazák plný mátového sirupu a burčáku. Jen pro inspiraci.

8. ČTĚTE OBALY SPRÁVNĚ

Možná víte rozdíl mezi "spotřebujte do" a "minimální trvanlivost". Faktem ale je, že po půlnoci toho data se jídlo automaticky nekazí. Jen můžete tak nějak počítat s tím, že bude v dané době čerstvé. Nedá se to říct o všech druzích potravin, ale velká část jich je i po minutí tohoto data v pořádku.


9. BUĎTE KREATIVNÍ

Když nevíš co s tím, šoupni to do hrnce vařící vody. Nebo to rozmixuj a udělej smoothie. Nebo pomazánku.

Inspiraci můžete v češtině najít zde:
Zachraň jídlo,
Zero waste recepty,
Eat Responsibily,
5+1 zero waste instagramů...

Cuisine, Food, Italian, Antipasti, Dinner, Lunch


10. POUŽIJTE VŠECHNO!

Když máte pocit, že jste ze sklenice dostali maximum, tak si na ni vezměte stěrku a přesvědčte se o opaku.


11.  STOLUJTE MOUDŘE

Ideální je rodinná večeře, kde si na talíř každý přidá malou porci, již je schopný sníst. Je jednodušší si případně přidat. Zbytky na talířích pak musíte dojíst sami, nebo je vyhodit. A to prostě bolí.


12. NECHTE SI TO "NA POTOM"

Zbyla vám jedna, dvě porce, kterou už prostě nedáte? Není problém hodit jídlo do krabičky a zamrazit. O víkendu jako když najdete. Totéž platí o nedojedeném jídle z restaurace. Vezměte si jej s sebou. Pokud existuje nějaká omluva pro jednorázový obal, tak tento případ.

Článek je volným doplněným překladem z webu projektu Just Eat It! Chcete se dozvědět, jak moc plýtváte potravinami? Udělejte si test (v angličtině). Já mám ze sebe hned se svými 72 % lepší pocit. :)

Podle projektu Just Eat It se do prodeje dostane třetina potravin původně vyrobených. Další dvě třetiny vyhodí konečný spotřebitel. Chcete vědět, jak to zhruba vypadá v českých obchodních řetězcích? Přečtěte si můj článek o postoji prodejců k potravinám.

Zdroj obrázku: pixabay

Komentáře