Je BIONE opravdu bio? (aneb o biokosmetice obecně)

Vítejte u prvního dílu Školy ověřování zdrojů. Ehm. Jen pokus o vtip. Poslední dobou se roztrhl pytel s různými značkami "přírodní" kosmetiky a dokonce i takové, která se označuje za BIO. Jak to s ní je?

Můj zájem o tuto problematiku stoupl, když jsem krátkodobě pracovala v nejmenovaném obchodě s bio kosmetikou (nejmenovaném proto, že nechci, aby byl tento článek s onou kosmetikou spojován, jelikož moje aktivity s touto značkou nesouvisí). Lidé docházející do obchodu vyjmenovávali značky kosmetiky, které považovali za přírodní. Občas tyto informace drásaly srdce.

Co je co aneb "eko" neznamená "bio"

Ve všech certifikacích máte jistě trošku chaos. Tak si zestručněme fakta.
V drogériích často nacházíte jistě výrobky s certifikací CPK (certifikovaná přírodní kosmetika) a CPK - bio. Certifikace CPK má jako hlavní požadavky šetrnost k přírodě a zákaz používání syntetických a škodlivých látek. "Na co?" říkáte si. Z několika důvodů. Pokud vnímáte pokožku jako orgán, je jasné, že je jako jediná v bezprostředním kontaktu s okolím. Zároveň je citlivá na cokoli, co na ni její majitel nanese. Projevuje každou nerovnováhu v těle, dýchá, přijímá látky do krve. Proto je kůže velice důležitá. Požadavky CPK jsou tedy logické: zákaz parafínu a vazelíny (ropa), rostliny musí být z ekologického zemědělství (samozřejmě, nechcete krém z třezalky natrhané v příkopu u dálnice), neobsahují syntetické konzervační látky a umělé UV filtry. Certifikát CPK je poměrně nenáročný, vyžaduje minimálně 20 % přírodních/bio látek ze složení (dle druhu certifikátu) Více o parametrech CPK najdete zde, nicméně se níže dostanu k tomu, proč o CPK píšu.

Podobné parametry mají i jiné certifikace, např. Bio zebra, Cosmetique Bio (ta má kritéria mnohem vyšší, některé parametry požadují hodnoty nad 90 %), Ecocert (minimální podíl přírodních složek 95 %). Nezapomeňme taky na rozdíl mezi "přírodní" a "bio": zatímco slovo "bio" odkazuje na kontrolované pěstování surovin, slovo "přírodní" znamená jednoduše "z přírody". Příroda může být i u zmiňované dálnice nebo řepkového pole. Nejde ale o podmínky "bio" produktů.

Jako BIO je dnes ale označována i kosmetika, která v nás spíš vzbouzí rozpaky. Čím to je?

BIONE COSMETICS
Jako odstrašující příklad si vezměme Bione Cosmetics. Kosmetika BIONE má u mě doma nějaké to zastoupení. Konkrétně mám její konopný pleťový krém a kofeinový šampon. Obojí je poměrně příjemné, pleť se s krémem skamarádila, ale už od začátku jsem měla pochybnosti o jejích údajných bio deklaracích. V první řadě tím, že byly výrobky příjemné i pro mou peněženku, což není u kvalitní kosmetiky obvyklé. Dále mě zarazila palčivá vůně obou produktů, jež rozhodně nepůsobí přirozeně. Nicméně obal psal, že neobsahuje ropné produkty, parabeny, sulfáty, silikony a vše dokládá BIO deklarací. Překvapilo mě, že nejenom na obale nemá žádný certifikát BIO, nicméně má na obale dva obrázky, které by se daly mylně považovat za certifikáty. Krokodýl, u kterého si zákazník není jistý, zda jde o certifikát nebo firemního maskota (na webu doplněn nápisem "FRIENDLY TO VEGANS"), pak také srdíčko s trikolorou a popiskem "Český výrobek". Podívala jsem se na web certifikátora "Český výrobek" a k překvapení obecenstva, BIONE COSMETICS dali asi do jiného hrníčku. Certifikát ČESKÁ KOSMETIKA má úplně jiné logo. Takže nejde o certifikáty, ale dobré slovo výrobce. Jejich údajná BIO deklarace mě ale trochu trápila.

Takže jsem trošku zabrousila na internety a zjistila zajímavou věc. Oproti bio potravinám u nás nemá bio kosmetika údajně vůbec zakořenění v zákoně. Cituju z webu Bioo.cz: "Výrobce si tedy může sám definovat pravidla o tom, co bude jako přírodní označovat, a takto označené výrobky prodávat. Proto se na trhu můžeme setkat s množstvím kosmetických výrobků, které se „tváří“ jako velmi přírodní a nezávadné, a přitom jejich základ mnohdy tvoří ropné deriváty a syntetické složky."

Což je patrně případ i Bione Cosmetics. Když jsem hledala, jakou že bio deklaraci kosmetika má, zjistila jsem, že SI JI NAPSALA SAMA! Dále uvádí, že splňuje nařízení Evropského parlamentu a rady č. č. 1223/2009 o kosmetických přípravcích a notifikaci v CPNP, což je nejen chvályhodné, ale taky povinné. Neřekne nám nic jiného, než to, že výrobek splňuje to, co musí, aby se mohl v Evropě prodávat. Tak to tleskám. A dál? 

Dál nic. Koukla jsem se na složení krému. Obsahuje látky, které se podle slovníků vyskytují jak v rostlinách, tak v živočiších, což si netroufám zpochybnit, jelikož nemám žádné zdroje, jestli použili zvířata, nebo živočichy. Vzhledem k nízké ceně výrobku a mlžení s certifikáty si dovolím zachovat svou vlastní subjektivní skepsi. Jdeme-li níž, najdeme ale syntetické látky málo nebo nijak škodlivé -  acryl/vinyl isodecanoate crpsspolymer (látka v krémech běžná, nicméně syntetická), carbomer (polymer na bázi syntetických pryskyřic), ethylhexylglycerin (neškodná alternativa za parabeny), ale třeba i chemické látky potenciálně škodlivé - phenoxyethanol ("bezbarvá, mírně viskózní olejovitá kapalina, rozpustná ve vodě a oleji, se přirozeně vyskytuje například v zeleném čaji nebo čekance, avšak ke kosmetickým účelům je téměř vždy vyráběna synteticky" - patří mezi "chemické látky potenciálně škodlivé").

A v jejich regeneračním šamponu sice nenajdete SLS, ale najdete třeba cocsmidopropyl betaine (dráždivá látka, snižuje statickou elektřinu) a rovněž phenoxyethanol (antimikrobiální látka  - "podle studií může výrazně dráždit kůži a oči, může způsobovat alergické reakce a zhoršovat ekzém; při testování na zvířatech (...) vykazoval chromozomální změny, genetické mutace, testikulární atrofie a reprodukční poškození...vice zde). No, řeknu vám, jednoho přejde chuť.

A teď se všichni hromadně zamysleme, proč BIONE COSMETICS nemá jakýkoli oficiální BIO certifikát a musí si jej vymýšlet sama.


Takže abych to shrnula: ano existuje horší kosmetika, než Bione, to netvrdím. Sama jsem ji nějakou dobu používala. Ale pokud ji používáte a myslíte si, že "jedete bio", tak jste na omylu. Bione není o nic lepší, než cokoli co seženete v drogérii. Bione Cosmetics je bio do té míry, do jaké si určí sama. Jak vidíte výše, ta míra není velká. A to mě principiálně sere.

TIP! Několik možností, jak nahradit biokosmetiku, najdete zde.

Komentáře

  1. Musím se Bione zastat. Leta ji používá celá naše rodina a jako,,zdravuška" jsem na zdraví opatrná a navíc při třech dětech nemám na téměř vždy předraženou certifikovanou (placenou soukromým komerčním firmám)kosmetiku peníze. Když ale nahlédnete na jejich stránky na tu zpochybňovanou BIO deklaraci, tak zjistíte, že nás zákazníky pouze informují o tom, v čem jsou jiní než většina jiných kosmetik na trhu, o které zpravidla nevíme vůbec NIC.Tak cituji: žádné parabeny, žádné silikony, žádné přímé ropné produkty,žádné SLS a SLES, žádné zvířecí produkty, parfémy bez alergenů aj. Tedy nedělají si ambice na nějakou jinou přísnější certifikovanou kosmetiku, nepíší, že používají rostliny z volného ručního sběru apod. pouze zcela pragmaticky vyloučili ze své kosm. ty nejpalčivější složky pro tělo i pro přírodu, pod to se ale i já jako poučený laik můžu podepsat. Tohle mně zcela postačuje. Když kupuji kosmetiku tak nemám čas studovat složení, nerozumím tomu ale vím, že od Bione na mne nevyskočí nějaký čert jako často někde jinde. A když ještě zvážím velmi solidní užitné vlastnosti, výtečný poměr ceny a gramáže, tak už nemám co řešit. Občas mi nesedne vůně, le to se stane i jinde. Pokud si zákazník pročte deklaraci tak má svododný výběr, buď mu tohle staší a kupuje, nebo ne a jde dál do ještě ,,přísnější" kosmetiky. V každém případě ale Bione nabízí víc než ..........cokoliv co seženet v drogerii........minimálně informovaností a racionálním vypuštěním těch nejméně chtěných složek. A že se zdá až moc levná, to jo, ale buďme rádi,možná je to právě díky tomu, že nevyhazují za drahé reklamy a drahé komerční certifikace, protože tohle nakonec stejně vždy zaplatíme my zákazníci. Ivana z Pardubic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivano, díky za komentář, ale faktem je toto:
      firma využívá označení, které je sice legální, ale uvádí zákazníka v omyl. O parabenech jsem se vyjádřila v článku, který jste si evidentně nepřečetl/a: používá náhražky, které mohou ve větším a pravidelném používání způsobit podráždění. Certifikovaná bio kosmetika takové věci nepoužívá a konzervanty v ní použité se používají i v potravinách. Nechci nikoho osočovat, ale dle mého subjektivního pohledu se Bione dopouští klamání spotřebitele a využívá toho, že lidi nečtou složení a nezajímají se. Vidí slovo "bio", vidí cenu, ale už neřeší, že to, co Bione v reálu je, nabízí i jiné značky, které si na bio nehrají. Tím v podstatě poškozují certifikovanou biokosmetiku. Osobně nemám ve zvyku k věcem přistupovat takto naivně. Věci, které jsem zde uvedla, jsem si, milá Ivano, nevycucala z prstu.

      Vymazat
    2. Ještě k těm "drahým komerčním certifikacím": ty "drahé komerční certifikace" slouží například k tomu, abyste s medem nejedla pozůstatky glyfosátu. Mají smysl a od Bione je svinstvo, že na nich parazituje. Jen pro svůj profit, pro to, aby jej lidi jako vy koupili. To vám připadá v pořádku? Mě by to docela urazilo.

      Vymazat
  2. Na Bione kosmetiku jsem narazila už dávno a popravdě taky mě u ní na první pohled zarazila ta cena - jak by bio kosmetika byla (mnohdy i ) levnější než běžná drogérková? Na druhý pohled mě zarazila i ta šíleně uměla a rozhodně ne bio vůně a na třetí pohled mě zarazily samotné účinky při používání. Vlasové přípravky, přestože byly bez všech silikonů a parabenů a sulfátů s mými vlasy nic nedělaly, naopak mi přišly že vlasy ještě zhoršovaly. Když jsem pak zkusila jednu z kvalitnějších vlasových kosmetiky (rovněž bez silikonu, sulfátu etc.), ten rozdíl tam byl neskutečný (a samozřejmě i rozdíl v ceně). Díky za tenhle článek :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý přidaný komentář obživne jedno koťátko. Díky!