Já a menstruační kalíšek

Dovolím si takovou menší odbočku v seriálu o tom, proč jsem brala hormonální antikoncepci a proč jsem ji vysadila. Mezi mnohé věci, které mi pomohly toto období překonat, patří i kalíšek.
V době, kdy jsem se rozhodovala, jestli vysadit prášky, přišly ke mě některý myšlenky, který rozhodování urychlyly. Někdy jde o nenápadné potravinové doplňky, někdy jde o košaté životní filozofie ssahající hluboko do našeho nitra. Ale začnu tím, co mnohé z vás možná znají a mnohé z vás na to pohlíží se štítivým uhýbáním.

Menstruační kalíšek.
Ačkoli jsem před HAK plnohodnotně nemenstruovala, díky kalíšku jsem se odhodlala sáhnout si poprvý na čípek a tak nějak si zvyknout na krev. Vy, co používáte klasické menstruační pomůcky, asi víte, že menstruační krev smrdí jako bolavá noha odřezaná prochcanýmu bezďákovi a pohozená v křoví uprostřed července, kdy je venku pětačtyřicet. A taky věřím, že spousta z vás si myslí, že menstruační krev je prostě eklhaft a cokoli, co s ní souvisí, je něco, na co by měl člověk pohlížet s podobným odporem, jako je podělaná plína nebo podrážka po půlhodinové procházce na Proseku.

Tyhle vaše myšlenky jsou v pořádku, ale mají jednu velice drobnou, vlastně nepodstatnou vadu: jsou to krávoviny.

V první řadě jsem s kalíškem zjistila, že krev nesmrdí. V druhé řadě, když už se kvůli němu v sobě hrabete, tak vám dojde, že pochva a děložní čípek není nic ekl, ale je to normální část těla, jako třeba dlaň nebo prdel, ale dost možná čistší, než obě tyhle části těla dohromady.

Abych se vrátila k tý myšlence s krví:
krev sama o sobě má normální kovovou vůni. Stejně jako když se kousnete do jazyka nebo se říznete do prstu. Prostě krev. Nic víc. Ten odpornej kefl, kterej cítíte při přebalování se, není ani tak krev sama o sobě, jako krev uleželá na vzduchu spolu s potem se rozkládající v chemickém humusu, jenž si dobrovolně vkládáte do těla nebo k tělu. Ten hnusnej smrad nijak nesouvisí s vašim tělem a vašim ženstvím. To je nutné si uvědomit a k tomu kalíšek napomáhá.

Kalich pro mě byla pomůcka zakoupená z hecu a na doma. No a nakonec mám dva a ke standardním pomůckám bych se nevrátila ani omylem. Přestala jsem se štítit sebe sama, krve a menstruace samotné, která se s kalíškem stala snesitelnější.

A teď naprosto sama za sebe a nezištně doporučím některé produkty z webu Kalíšek.cz, se kterými mám dobrou zkušenost.

Kalíšek YUUKI - na obrázku průhledný - je český kalíšek vyráběný ze silikonu. Poměrně cenově dostupný. Prodává se se sterilizační nádobou, kterou s kalíškem a vodou strčíte do mikrovlnky na šest minut a máte hotovo. Yuuki byl můj první kalíšek a byla jsem s ním spokojená, dokud jsem nezjistila, že mám nízko položený čípek. A taky jsem s možnou silnou menstruací potřebovala větší. POZOR! Oproti jiným kalíškům je tvrdý. Ideální pro začátečnice (mladé ženy před porodem), protože se dobře rozvine.

Kalíšek MERULA - větší, objemnější, vhodný na nízký čípek. Občas jsou problémy s jeho zaváděním, ale na facebookové skupině Kališnice jsem našla hned několik tipů a od té doby jsem s Merulou ráda. Občas se nemůžeme domluvit, ale vesměs se nám to daří.

Látkové vložky - občas potřebuje i kalíšek pojistku, ale pardon, bělené vložky z drogerie už mě nelákaly. Tak jsem si koupila pár intimek z froté. Prodávají se ale i vložky různých velikostí. Vložky seženete také například na Fleru nebo si je můžete ušít samy.

Komentáře

  1. Popis o bezďákovi mě tedy dostal. Každopádně kalíšek jsem nikdy nezkoušela. MS už přes dva roky kvůli nemoci nemám. Nicméně zkoušet kalíšek by mě asi nelákalo.

    OdpovědětVymazat
  2. líbí se mi, že otevřeně přiznáváš, že "i kalíšek někdy nemá své dny", tj. že proteče. Myslela jsem si, že jsem divná já, když se mi to stává. Zkoušela jsi někdy jinou formu sterlizace než mikrovlku (tablety, vaření v hrnečku)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      ano, má a někdy třeba moje "yoni" nemá na kalíšek náladu. :D To se prostě stává, ale často je to špatnou manipulací (měla jsem hodně tvrdý kalíšek), standardně jsem s menším kalíškem protékala při vzrušení, kdy se pochva hodně povolí.
      Ano, zkoušela jsem tablety Milton, chtěla jsem na ně odkázat, ale zapomněla jsem.
      Pak jsem taky zkoušela vyvařovat v octě, ale taky jenom v mikrovlnce.

      Vymazat

Okomentovat

Za každý přidaný komentář obživne jedno koťátko. Díky!