5 důvodů, proč jsou Vánoce meditačním svátkem

Procházím po náměstí Václava Havla. V jeho středu letos stojí velká vánoční kometa. Je nádherná a vystihuje podstatu současných Vánoc. Je totiž složená z rozbitých nákupních vozíků. Prostě Vánoce.

Pošta, Vysočanská. Jdu si pro známky. Pro blbý známky. Přede mnou asi deset, dvacet lidí. Ajťáčkuju si na mobilu. Na poštu vejde nějaká matróna. Otráveně si odebere lístek a nahlas začne mudrovat, jak se jí nechce čekat. Během toho, co hubuje paní za přepážkou (která mohla obsloužit další dva lidi), jí někdo zasedne místo. Začně dotyčnému nadávat. Prostě Vánoce.

Nikdy mi nepřipadaly Vánoce tak šílené, dokud jsem nepřišla do Prahy. V životě jsem neslyšela tolik protivných lidí najednou. Vráží do sebe a řvou. Václavák, jehož hlavním atributem stres je, je ještě stresovější. Nepitelný alkohol ve stáncích mu moc nepomáhá. Prostě Vánoce.

Já se rozhodla to otočit. Letos si uspořádám nejpohodovější Vánoce na světě. Žádný řev, žádný stres, minimum alkoholu a praktický dárky. Dva druhy cukroví - a to jsem se rozjela. Stromek je drahej, chvojí ve váze a věnec postačí. Jmelí na lustru. Věnec na zdi. Oheň v krbu plápolá. Sedím v županu u psacího stolu a hodlám vám zvěstovat, o čem že to Vánoce jsou. O meditaci.

A řeknu vám proč.

1. HUDBA

Vánoce provází poměrně meditativní hudba. Většina melodií je veselá nebo alespoň poklidná. Hudební doprovod je taky pozitivní. Rolničky, triangl, jemné melodie kytary, flétny, ale nejvýraznějším prvkem je sborový zpěv. Nejčastěji dětí. O textech snad ani nemusím mluvit. Radost a veselí, příchod Spasitele, nový začátek, naděje. Toto všechno a mnohem více vánoční písně obsahují.

Mimochodem, zde je moje nejoblíbenější. 
 

2. VÝZDOBA

Vánoční výzdoba je pestrá. V chladných dnech přináší teplo a žár. Červená barva se celosvětově rozšířila jako vánoční. Není divu, když ji nese květina, jíž říkáme "vánoční hvězda". Tradici stromečku započali pohané, kteří si nosili do obydlí zelené větvičky pro zachování přírodní energie do dalšího roku.

3. OBDAROVÁVÁNÍ

Co znamená, když někoho obdarujete? Jasně, dárečky nenosí Ježíšek. Navzájem si je dávají lidé, kteří na sebe myslí a mají se rádi.

4. OHEŇ

Vánoce jsou jako dělané pro pyromany. Oheň, svíčky a doutnající vonné věci jsou s Vánocemi pevně spjaty. Znamená to, že je nám zima a venku je tma. Ale oheň je symbolem i něčeho hlubšího, nemyslíte?

5. JÍDLO

Obžerství je sice jeden ze sedmi smrtelných hříchů, ale sladkosti k Vánocům tak nějak patří. Jasně, rozvalit se meditativně u pohádek je bez jídla o ničem. Ale jaké jídlo to do sebe soukáme? Možná to trošku nadinterpretovávám, ale všudy přítomné oříšky pozitivně působí na mozek a vlasy. Hřejivé koření, jako je skořice, anýz nebo badyán jsou používané příznivci syrové stravy jako ta hřejivá. To samé platí o zázvoru. Ale třeba samotná skořice je zároveň dost silný antibakteriální tentononc. Je vlastně proti úplně všem nemocem. Hřejivé jídlo spolu s ohněm prokrvuje nejen naše tělo, ale také rozproudí naše čakry. A zde se opět dostávám k tomu meditativnímu.

Takže se vykašlete na komerci a hromadění nesmyslů. Soustřeďte se na sebe a na lásku, která vás s blízkými spojuje. Když sleduju řvoucí a nadávající lidi v ulicích a obchodech, jsem ještě radši za zavřené obchody přes svátky. Zapomínáme, že jakýkoli svátek není o hašteření a nakupování. Že obchoďák není dobrým místem pro rodinnou procházku.

Věřím, že se meditativních motivů dá najít mnohem víc. Napadají vás nějaké?

Komentáře

  1. Myslím, že silný meditační motiv je dívat se na protivné lidi a zachovat klid. Mám pocit, že exempláře tohoto druhu jsou v Praze i v časech nevánočních a nezaznamenal jsem v poslední době jejich množení. Na stranu druhou v časech předvánočních nerad vylézám ven, tak nemám dostatečně velký vzorek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že jsem v Praze chvilku. Nemám ten velký vzorek. Na Václavák obecně nelezu, protože se z něj vracím nasraná.

      Vymazat
    2. Takže to není jen mnou! Já musím jednou za čas projít Václavákem, protože je to nejkratší cesta z nádraží na místo konání mých povinných seminářů pro mou práci, a spolehlivě mě nasere vždycky :D O Vánocích to tam teda musí být teprve darda, ještě, že to se v Praze vyskytovat nemusím.

      Vymazat
  2. Zlatá matička Olomouc a její milé trhy, milí lidé, pomalejší čas :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý přidaný komentář obživne jedno koťátko. Díky!